etw

Interieuradvies

Just another SeoBureau site

By - admin

Muren laten bepleisteren

Pleisterwerk, een pasta-achtige substantie (zoals in gips of kalk, zand, water en kalk) die verhardt bij het drogen en gewoonlijk wordt gebruikt voor het bekleden van muren, plafonds, tafels, en andere vaste oppervlakken. Mortex pleisterwerk  bestaat al meer dan tweeduizend jaar, dus u kunt zich voorstellen hoeveel tijd en moeite er in elke afzonderlijke muur is gestoken. U kunt ook denken aan pleisterwerk als zijnde vergelijkbaar met een schilderij, behalve dat in plaats van verf aan te brengen op een plat oppervlak, pleister zijn kleur en textuur aanbrengt op een bestaand oppervlak. Het is arbeidsintensiever dan schilderen, omdat u het materiaal moet plaatsen, mengen, drogen en op de muur aanbrengen met een stukadoorswerktuig.

Muren laten bepleisteren

Pleisterwerk kan door de huiseigenaar zelf worden gedaan of door professionele stukadoors die op reis gaan en een winkel openen in het buurtcentrum, op het stadsplein, of op een bouwplaats. Pleisterwerk kan worden uitgevoerd in een traditionele constructie met twee muren, met één frame per verdieping, of in een flexibele constructie met meerdere muren waarbij gebruik wordt gemaakt van flexibele schuim- of rubbermembranen. Er zijn ook speciale soorten pleisterwerk, vernist pleisterwerk of vernis pleisterwerk genoemd, dat is zeer verdund, geschuurd, of geverfd pleisterwerk dat betonnen muren bedekt.

Pleisterwerk is niet alleen beperkt tot de woningbouw. Het wordt ook gebruikt in industriële bouwmaterialen en in particuliere woningen. Pleisterwerk kan de buitenkant van een zwembad, een dakraam of zelfs een bakstenen open haard bedekken. Soms wordt de buitenkant van een huis zo gemaakt dat het lijkt alsof het van binnen is, met een speciale coating die op de muren van het huis wordt aangebracht, waardoor het lijkt alsof men zich in het huis bevindt, hoewel dat aan de buitenkant niet het geval is. Deze techniek wordt ook wel “Microtopping” genoemd.

Verschillende Pleistertechnieken

Pleistertechnieken omvatten veel verschillende methoden, die allemaal hun eigen unieke look en doel hebben. Bij één methode wordt een dikke laag materiaal, gipsplaten genaamd, direct op het te bepleisteren oppervlak aangebracht. Bij een andere methode wordt een gestructureerd, gegoten ontwerp gebruikt dat vervolgens met een gipsplaat op het oppervlak wordt vastgehouden. Bij een derde techniek, gipspleister genaamd, wordt fijn gips- of krijtpoeder op een vlak oppervlak aangebracht. De gipsplaat wordt dan over het gipsontwerp geplaatst en met cement op zijn plaats gehouden.

Bij het bepleisteren van een binnenmuur kunnen verschillende technieken worden gebruikt om het ontwerp te maken. Een techniek die heet heet stempelen is wanneer hete vloeistof in verhoogde patronen op de muur wordt gegoten, waardoor een gestempeld effect ontstaat. Bij een andere techniek, die handnieten wordt genoemd, worden kleine staafjes pleisterpapier gebruikt die over een ontwerppatroon worden geplaatst dat op het te bepleisteren oppervlak wordt geplakt. Handnieten vereist een grote vaardigheid, omdat de uiteinden van elk staafje moeten worden gebogen en gedraaid om een patroon te creëren, dat zichtbaar is in het geniete gebied.

Pleisterwerk kan zowel op gipsplaten als op metselwerk worden gedaan, maar wordt vaak op de eerste gedaan vanwege kostenbesparing en esthetiek. Gipsplaat kan zowel met gipsplaatlijmen als met pleisters worden geïnstalleerd. Bij gebruik van pleisters, is het het beste om te kiezen voor een hoge kwaliteit merk dat langer zal duren. Pleisterwerk kan zowel op muren als plafonds worden aangebracht, hoewel de meesten het om esthetische redenen slechts op één muur doen.